2008. szeptember 6., szombat

Pávaszem


Hozzávalók:
- a tésztához:
6 tojás, 12 dkg porcukor, 4 dkg keserű kakaópor, 1 púpozott evőkanál finomliszt, fél mokkáskanálnyi sütőpor
- a krémhez: 1 tojás, 1 csomag (4 dkg) főzni való vanília ízű pudingpor, 2,5 dl tej, 20 dkg rama margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
- a tetejére: 15 dkg étcsoki, 5 dkg rama margarin

Elkészítés:
A tésztához a tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. A kakaóport, a lisztet és a sütőport összeforgatjuk, az előzőekbe dolgozzuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjével lazíttjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és közepes lánggal 16-20 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük, mert ha kiszárad, nehezebb feltekerni, törik.
A krémhez a tojást a pudingporral és a tejjel simára keverjük, vízgőzre (a bátrabban közepes lángra) téve sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a porcukorral meg a vaníliás cukorral keverjük simára. Apránként a kihűlt, kikevert, főzött krémhez adjuk. A krémet elfelezzük, és az egyik felét a kakaóval barnára színezzük.
A tésztát – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – a vaníliás krémmel megkenjük. A kakaós krémet rásimítjuk. Alulról is, felülről is a közepe felé feltekerjük. Szorosan alufóliába csomagoljuk, majd 3-4 órán át a hűtőszekrényben dermesztjük. Utána kicsomagoljuk.
Az étcsokoládét a margarinnal felolvasztjuk, majd a süteményt bevonjuk vele. Amikor megszilárdult, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Ha ügyesen dolgoztunk, a szeletek gyönyörű pávaszemes rajzolatot mutatnak.

Nincsenek megjegyzések: