2008. szeptember 9., kedd

Zserbó szelet


Hozzávalók:
45 dkg liszt, 20 dkg zsír, 5 dkg cukor, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, kb 1 dl tejföl
- a töltelékhez: 30 dkg lekvár, 20 dkg darált dió, 10 dkg cukor
- a tetejére: 20 dkg étcsokoládé, 2 evőkanálnyi olaj vagy margarin

Elkészítés:
A tésztához valókat gondosan gyúrd össze, majd oszd három egyenlő részre. Lisztezett deszkán nyújtsd a cipócskákat egyenként akkorára, mint a kis tepsi.
Az első tésztalapot fektesd a sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg lekvárral. Szórd meg cukros dióval, majd terítsd rá a következő lapot hasonló módon.
A felső lapot villával szurkáld meg és szobahőmérsékleten hagyd kelni egy-másfél órán át. Azután előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt süsd szép aranyszínűre.
Ha kihűlt, a sütőpapír segítségével emeld ki a tepsiből és vond be csokoládémázzal. Ehhez a csokoládét gőz felett olvaszd meg, majd keverd simára az olajjal.
Egyenletesen simítsd el a sütemény tetején és hagyd megdermedni. S ha kész, vágd hosszúkás szeletekre. Fémdobozban sokáig eláll.

Nincsenek megjegyzések: